Liliana Petrus (Revista Flacara): Regal de Topoloveni (2)
     
      
estiri.ro
      
Sambata, 9 Februarie 2013
      
21927
      
     
    
    
    
            (continuare)
In  spatele  acestei   povesti  stralucitoare, insa,  am  gasit,  cum  spuneam, o femeie  mai degraba trista. Doamna  Bibiana Stanciulov, proprietarul brand-ului Topoloveni: "Ca marca protejata in Uniunea Europeana,  am  si  niste   drepturi.  Toti  s-au catarat  pe  brand-ul  Topoloveni, cand   a  fost cazul, dar de sprijin nici vorba.  Si macar de nu m-ar incurca! Acum am trecut  de la productie la... procese,  ca sa va dau  un exemplu. O retea de supermarket-uri a scos pe piata  un magiun de  prune sub  marca  proprie, Sympathica, un fals, evident, ei proceseaza o pasta  de prune. Pretul e derizoriu, ca sa ma  injure  lumea  pe mine  ca vand scump. Sigur ca pasta  aia nu se compara cu magiunul nostru, dar, stiti, in vremuri  de  criza  si in  lipsa  de  informatie, mai usor dai 7 lei pe o prostie decat 22 de lei pe un  produs autentic. Credeti ca ma protejeaza statul de concurenta neloiala?  Nici vorba,  trebuie sa ma apar  eu, in instanta. Apoi, pentru o marca  protejata, ar trebui sa mi se asigure cat mai multa materie prima romaneasca. Sigur ca nu-i  asa,  vin  bulgarii sa-mi  vanda prune de trei ori mai ieftin si eu ma lupt  sa cumpar din Romania, in pierdere. Ca sa nu mai vorbesc de retele de distributie! Toate tarile isi promoveaza marcile  protejate in Europa, noi  nu  si nu. Ati  vazut prin  supermarket-uri vreun stand care  sa ma  reprezinte? Se tot  lauda ca avem stand de  produse romanesti, dar  eu  nu  exist acolo,  desi  sunt   singurul produs traditional protejat ca marca  in Europa. Vedeti  vreo logica in asta? Stiu ca multora nu le convine, stiu ca deranjez industria conservelor, dar,  asta  e, n-am  ce va face, sunt  etalon,  trebuie sa tineti cont si de mine!"
Anul  2012 nu  a  fost  grozav nici  pentru Topoloveni. Din  motive gen  seceta,  criza  ori imposibilitate de accesare a unor fonduri europene, borcanele cu delicatese s-au  imputinat. Doar 300 de mii, de magiun, si 20 de mii din  fiecare  sortiment de  dulceata, respectiv cam un sfert din capacitate. Cifra de afaceri  1,5 milioane de  euro.  Prioritati? Promovarea in  afara  spatiului comunitar, printr-un program   initiat   de  Uniunea Europeana, in  tari precum Elvetia,  Finlanda si Japonia.  Vise? "E visul  vietii  mele  sa-mi  deschid un  magazin doar  cu produsele noastre, sa scap  de  mafia supermarket-urilor", marturiseste Bibiana Stanciulov. Dezamagiri? "Da, uneori, din 2001 tot  bag  bani,  sunt  ingropata in  credite,  cam asta e ajutorul statului roman. Dar nu ma las! Seara, cand  ma apuca tristetile, imi spun:  stai, nu  mai plange, ca, totusi,  tu  esti Stanciulov,  ai indicatie geografica protejata!"
Jos palaria!,  din  partea noastra. Si ce daca?, dinspre statul roman.
 
Magiunul de Topoloveni
100% natural, fara conservanti, aditivi alimentari, E-uri sau zahar adaugat
Ingrediente. Un singur ingredient,  prune proaspete romanesti,  netratate chimic. Un kilogram de magiun se obtine din cinci kilograme de prune, din cel putin patru soiuri.
Metoda  de  preparare. Traditionala,  atestata documentar din 1914. Pentru  a pastra  integral calitatile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune Topoloveni este preparat  in cazane cu pereti  dubli, sub  temperatura controlata de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel incat sa se evapore toata apa. Datorita acestei metode de preparare,  nu este nevoie de conservanti.
Continut: Fibre alimentare  naturale,  27,97%; glucide, 54,6 g/100 g; fier, 6,09 mg/100 g; bor, 3,5 mg/100 g; potasiu, 825,5 mg/100 g; calciu, 38,30 mg/100 g; magneziu, 22,83 mg/100 g
Valoare energetica: 214 kcal/100 g
Indice glicemic: 39
 
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi
"Produsul nostru traditional, magiunul de prune,  este  obtinut  din fruct integral. Sustinem acest  produs  care, in perioada  de extrasezon  al fructelor, este necesar. El contine, pe langa  zaharuri naturale, si niste indulcitori mai speciali - sorbitol si xylito, tot naturali, dar care au pe jumatate calorii cat  glucoza,  fructoza  sau  zaharoza  si au capacitatea de a preveni cariile dentare.  Daca o pruna are,  spre  exemplu,  o  capacitate  antioxidanta 1, magiunul are 5. Deci procesul acesta de fabricatie este atat de menajant incat nu distruge  substantele biologic  active din prune,  iar pruna se gaseste in mod integral in acest produs. Pruna are fibre, bor, esential atat pentru sanatatea sistemului osos, dar si pentru sanatatea sistemului endocrin,  in special pentru  secretia de hormoni estrogeni,  dar  si testosteron. Pruna  are seleniu, apoi  o cantitate foarte  mare  de  potasiu,  astazi deficitar in alimentatia noastra si lipsa lui duce la boli cardiovasculare  grave,  in special  la aritmii. Sper ca v-am convins ca acest produs merita sa fie promovat si, mai ales, mancat, pentru calitatile lui deosebite, pentru faptul ca este unul dintre foarte putinele alimente care pastreaza aproape integral calitatea unui fruct exceptional - pruna".
    
    
    
    
    
    
    
     
      
       
       
        
		
        
         
 Euronews
         
 Luni, 3 Martie 2025
         
 21927
         
        
       
      
     
      
       
       
        
		
        
         
 Euronews
         
 Luni, 3 Martie 2025
         
 21927
         
        
       
      
     
    
     
      
       
       
        
		
        
         
 TVR
         
 Luni, 3 Februarie 2025
         
 21927
         
        
       
      
     
      
       
       
        
		
        
         
 Antena3
         
 Luni, 3 Februarie 2025
         
 21927